Det här med att gå....

fint alltså. Han har varit väldigt trotsig nu på senaste tiden och jag kan ärligt erkänna att jag inte har världens bästa tålamod. Men det är något som jag jobbar på och det går bättre varje dag. Räkna till tio helt enkelt. Men Yoshi börjar bli så mycket duktigare nu. Jag är ju inne på det här med att lära honom "här" alltså när matte säger här ska man komma och gå på mattes vänstra sida och samtidigt söka kontakt. Det måste jag säga går faktiskt hur bra som helst. Inte lös då för så stora chansningar ska vi inte ta än. Men när jag säger här och pekar bredvid mig så kommer han, går bredvid och kollar upp mot mig. Då får han ju så klart godis när han är så där jätte duktig vår lilla pojke.

Måste även säga att han var mycket duktig igår i hundgården efter hundpromenaden. vi gick iväg en vända till Markaspåret och gick där med hundarna. Det är så mysigt att det är upplyst där så det gillar vi starkt. Det är ju där vi ska springa i sommar. Men som sagt när vi kom till hundgården och släppte honom så kom han på inkallning, trots att det var 8 hundar till där inna. Han lyssnade på sitt och ligg och han lyssnade till och med på här då han gick fint bredvid mig och höll kontakt trots att de andra hundarna sprang och skällde runt honom.

Så med andra ord. Stolt matte.


Lekträff

Igår var vi ut på en playdate med Yoshi. Älskar att bo i det här området och känna att man är lite vuxen och umgås lite med folk som inte håller på med dagisfasoner. Så grannen ringde helt enkelt och kollade om vi hade lust att leka lite med honom och valpen Leo i hundgården. Så klart vi hade det. Jag behövde en paus mitt i c-uppsatsskrivandet. Så det var skönt. Yoshi är ju lite eller ganska mycket snabbare än Leo så Leo har kommit på att eftersom Yoshi inte håller upp svansen när han springer så tar vi tag i den istället så kommer han ingenstans. Bitig liten hund med andra ord. Dock inte alltför dum. Hundar är smarta ni vet.

Men idag är det ledigt som gäller och vår lilla familj ska ta oss ner på hindersmässan nu. Det ska bli roligt. Vet inte ens om jag var där förra året. Men det blir nog bra. Sen ska vi kolla om det nya hundcafét är öppet. Ska bli intressant att se.Far och son från släktträffen. Där ser ni ungefär hur Yoshis päls kommer se ut när den är färdig. Inte samma färg men ja längre.


Släktträff

Ja i helgen är det Karlstad som gällde. Ja alltså det var ju släktträff för Yoshi. Så vi for iväg till Karlstad för att träffa mamma, pappa, farbror, syster Iris och syster Malva. Så med andra ord blev det en jäkla släktträff. Inne i klubbstugan på bruksklubben så var det ett jävla liv med 6 finska lapphundar springandes runt benen. Det var en syn de. Roligt hade dom hur som helst. Men det blev ett riktigt snöoväder sen och det gillades inte.
Efter denna sammankomst så åkte vi hem till lillasyster Iris och skulle sova där.
Tror ni att dom kunde vara still mer än två minuter? Icke! Men det gick bra i alla fall. Inga skador och det har resulterat i en trött hund idag.
Anledningen till att vi sov kvar i Karlstad var ju för att vi skulle till kenneln idag och hälsa på lite. Så det har verkligen varit en hel helg med bus. För på kenneln så var det ju 4 hundar att leka med. Och till råga på allt en stor inhängnad gård att springa på. Så när Yoshi började springa fram och tillbaka så var det bara att öppna dörren och låta honom roa sig själv. 
Pappa Uno och Mamma GinzaTrött Iris till vänster och trött Yoshi till höger


Ner och tillbaka

idag vart det lite stressigt i morse. Men det satte inte stopp för en vända i skogen med världens bästa hund. Nej vi tog löplinan och gav oss ut. 40 minuter blev det i alla fall och det räcker väl för en liten 6 månaders. Tränade mycket inkallning och det tycker jag faktiskt gick jättebra. Förhoppningsvis så kommer det fortsätta i denna bana. Han har också blivit mycket lugnare när det gäller att lämna honom ensam. Vi riskerar inget så vi lämnar fortfarande mycket korta stunder. Men det är små babysteps. Och det är väl allt som behövs. Bara han är lugn ett tag. Så med andra ord har vår gris varit mycket duktig de senaste dagarna och husse och matte är jätte stolta. Så nu fortsätter vi i denna bana tycker jag.Så här ser vi ut när matte precis väckt oss med en kamera i ansiktet.


Löplina!

Det roliga var ju att jag egentligen åkte till Marieberg igår för att köpa en löplina. Och vad glömde vi? Jo löplina. haha. Men i morse så styrde jag och Yoshi kosan mot Marieberg igen och inhandlade löplinan. Sen blev det en låååång promenad i skogen och en massa lek. Plus att vi hade en liten fotosession jag och Yoshi. Han blir ju så fin på bild vår lilla pojke.
Alltid vacker. Så roligt att fota djur. Dom gör ju sådana knäppa saker. Löplina är bra för träning av inkallning men inte när man möter andra hundar. Vi mötte en korsning av gråhund och finsk lapphund i skogen. Mycket trevligt. Får se om dom skulle komma på hundpromenaden ikväll.
På tå ja.

Som sagt Yoshi har ju lärt sig att stå på tå nu så det måste ni ju också få se för nu har vi äntligen fångat det på bild. Krävdes en del tajming för det osv men nu finns den. Finns även en film men den är åt fel håll så måste komma på ett sätt att vända den på innan den läggs upp här. Eller om vi filmar det igen. Sen har han ju även lärt sig snurra, alltså snurrar ett varv åt höger och sen igenom som funkar med den nya tunneln. Han är mycket duktig nu. Vi håller på och lära in buga också men det går sakta men säkert framåt.

Men just ja nu var det "på tå".¨


Tunnel

Ja idag så har det varit en händelserik dag kan jag säga. För det första så har jag idag börjat termin 6 alltså sista terminen på sjuksköterskeprogrammet och med det så har vi även satt igång med c-uppsatsen. Spännande men skrämmande. Hoppas på att det kommer gå bra.

Efter denna händelserika dag då jag även var snäll och lånade en bok åt min kära man så har vi även ringt ett viktigt telefonsamtal och fixat med lite andra praktiska saker. Men det roligaste för Yoshis del har ju absolut varit att jag åkte till Marieberg. Där var vi iväg och köpte en tunnel till lilla Yoshi. Jag trodde faktiskt att han skulle vara rädd för den då han är rädd för tunnlarna i hundgården men denna älskade han. Han går igenom och springer igenom den hela tiden. Kul att man hittar något som han tycker om. Det är alltid trevligt. Dock så har han även fått en massa roligt godis idag. Har hämtat ut pedigree valpfodret som vi fick en kupong så vi kunde hämta ut gratis. Detta används så klart som godis. Sen köpte matte hundchoklad, grisöron, oxöron och dentastix. Så nu är hela hundskåpet fullt. Just jag, pinna i olika färger också. Trevligt. Hunden nöjd = matte & husse nöjda.
Ensamhetsträningen

Yoshi är ju lite som han är och tycker inte om att vara ensam. Visst det går i små doser men på sista tiden i samband med att trotsen kom och spökåldern. Så nu kör vi om från början för att få honom lugnt. Okej att det går att lämna honom men han är jätte orolig och nervös. Men jag kan säga att på bara en dag så har Yoshi nu slutat med att springa till dörren så fort vi går åt det hållet och han rör sig inte ens när vi smäller i den utan han ligger kvar i vår säng. Jag tror det var bra för honom att vi 1: inte säger något när vi går hemifrån och 2: Att han är i sovrummet. Han är tydligen mycket tryggare i sovrummet och speciellt i vår säng. Förut har vi ju sagt att det inte ska vara några hundar i sängen men nu har vi fallit dit. Om han är lugnare när vi går hemifrån om han ligger i vår säng så säger jag helt enkelt okej. Låt honom. 
Känns mycket bra att vi kommer någonstans med detta då sista tiden har varit sjukt jobbig. Men nu går det verkligen framåt. 

 

Stå på tå!!

Ja jag var ju även tvungen att berätta att Yoshi har lärt sig att stå på tå. Det var en utav de enklaste sakerna som jag har lärt honom. Han är så duktig. Lite svårt att få det på kort men annars. Han har verkligen gjort stora framsteg på bara någon dag och det är så roligt att se. Han kan verkligen balansera och även snurra runt som att han dansar när han står på tå. Stolt matte med andra ord. Så kul med en så lättlärd hund. Han är vårt allt. Vår lilla älskling.


Slutat med bur

Ja av en specifik anledning har nu Yoshi fått sluta sova i buren. Han har ju ända sedan vi fick honom sovit i en bur. Praktiskt för oss från början och sen har det varit en vanesak. Men nu så är det inte så längre. Nu håller han till under vår säng eller på bädden på husses sida. Och detta kan jag lova är han mycket glad över. Trots att han ibland blir väckt av mattes hemska ringsignal som typ idag till exempel. Men vad ska man säga. Bara att gilla läget helt enkelt.
Men förhoppningsvis så är detta det rätta beslutet och Yoshi kommer inte känna sig undanflyttad när andra situationer kommer att uppstå. Men det återstår väl att se.

 

Dagens Yoshi

Ja han har varit så lydig idag och jag är så stolt över honom. Han har verkligen lyssnat på det man sagt till honom och jag har till och med fått beröm för att han är så duktig. Ja alltså det här med trotsen märks mest när man kommer in i hundgården. Då är det verkligen ingen idé då är det skäll och spring och inget lyssnande. Men ja det är väl bara att gilla läget. Det är ju ändå inhägnat. Så han får väl springa bäst han vill. Dock så är det ju så mycket bättre när han har någon att springa med också. Men det är inte varje dag det heller. Det får bli när vi skaffar hund nummer två. Nu har han tur att ibland få springa omkring med Leo ibland. Och efter det kan jag garantera att han är mycket trött. Han skulle kunna sova i några dygn då.Våran lilla gris älskar att bli kliad på magen och denna bild är ju verkligen ett praktexempel på hur skönt han tycker att det är.


Hachi!

Jag säger bara ååååh. Jag satt och grinade nästan hela filmen. Inte alltid kul när man har en man som mobbar en för det hela tiden. Yoshi däremot skiter i det så tur att jag har en man i huset som är snäll. Men jag måste bara säga att det är en helt underbar film som alla borde se. Och för dom som inte vet så är det även baserat på en sann historia. Den handlar om lojalitet mellan hund och ägare. Som sagt helt underbar. Och så sjukt söt hundras. Nu har vår granne en sådan men det är annars inte ens sådan vanlig hundras. Akita! Så söta.


Stora beslut!

Ja nu blev det lite dåligt med inlägg igen. Vi har haft lite stora livsavgörande beslut att ta tag i. Däribland hur vi ska göra med vår lilla älskling i sommar. Om han ska få gå på dagis eller om vi ska leta dagmatte åt honom. Eller om vi har lika tur som vi hade förra sommaren då jag och min sambo jobbade helt om varandra. Väldigt få dagar som vi jobbade samtidigt. Jag får helt enkelt sikta på mycket natt då.
Men det ska nog gå bra tror jag. Ingenting är omöjligt och tänker man positivt så går allt.
Men sen fick vi ju även ett till livsavgörande beslut att ta tag i. Det är inget jag tänker gå in på riktigt än utan det kommer jag att berätta om ca 5 veckor.
Jag vet att detta kommer att driva vissa människor till vansinnet men chilla, tålamod är en dygd vet ni. Men hur som helst så går jag in i detta med både rädsla och massa optimism. Vi tror att det kommer gå bra men att det kommer bli ett riktigt äventyr och en riktig utmaning. Men det återstår att se.
Det positiva överväger det negativa.


Playdate

Idag så hade vi bestämt att Yoshi skulle få en playdate. Han måste ju få lite roligt menar jag mellan all träning även om han tycker att det är kul också. Så idag träffade vi C som kom med den lila tyska spetsen Mollster. Hon är ju så söt. Hon är verkligen "she´s so fluffy i'm gonna die". Och så lydig i jämförelse med Yoshi men okej han är valp men ändå. Hon är go i alla fall.
Så för tillfället så ligger min lilla gris på sin bädd och sover. Tror han blev lite trött av den där turen i hundgården. Men det är ju skönt för oss också. Så nu har vi tid till att göra lite annat. typ laga mat och träna lite.


Utställning

Ja då var det dag igen då. Idag har vi anmält och betalat två utställningar som vi ska gå på. Den ena är här i Örebro den 11 Februari och den andra är 11 mars i tomteland. Det kommer bli så galet kul. Nu har vi ju tränat Yoshi lite mer och mer hinner vi ju fram tills dess så nu jävlar. Tidigare var han ju vara 4 månader ganska exakt så då gick det inte precis som man ville. Han var ju duktig ändå men nu tror jag att det kommer gå ännu bättre. Han har ju blivit så duktig med stå. Så bara han står medan domarna kollar på honom så ska han få så mycket beröm och godis som han vill efter det. Han är ju våran söta lilla gris så vi kommer älska honom lika mycket hur det än går men en placering skulle ju inte vara fel. Bäst i klass skulle inte heller vara fel. Men som sagt vi får se hur det går.


Hundbädd

Ja nu blev det lite långt mellan inläggen igen.
Jag kan säga att vi länge har letat efter en bädd åt Yoshi. Det är ju väldigt hårt för honom att ligga på golvet och vi vill gärna ha en bädd åt honom. Vi har länge letat efter en. För eftersom han har så lång päls så svettas han ju väldigt mycket om han ligger på något som är varmt. Därav kan han inte även om han fick sova i vår säng eller i soffan. Och vi har kollat med djuraffärerna och det dom i alla fall är överens om det är att dom där jävla Biabädden är det sämsta man kan ha till en långhårig hund. För den är ju i skin och det alstrar värme. Det släpper liksom inte igenom någon luft och andas inte. Så den går fetbort. Annars kan jag tycka att den ser bra ut då den är stabil och så men icke. Den slopar vi.
Så nu är vi inne på ett material som andas lite. Så det ska vi väl kunna hitta. Kollar runt lite på alla sidor som man kan beställa ifrån i hopp om att vi hittar någon bra. Nu ligger han ju bara på en filt.


Så ingen sådan här om ni har en långhårig hund. Då svettas dom. Eller jag det gör våran i alla fall. Som dom sa på djuraffären, allt som man kan hälla vatten på utan att det absorberas är dåligt för långhåriga hundar. Så vi får fortsätta vår jakt i hopp om att hitta något bra.


Mitt 2011!!

Och som alla andra så borde man väl sammanfatta sitt 2011 med några ord. Och det verkar som att många har haft en lugnt och inte så händelserikt år men det är mer än vad jag kan säga faktiskt.


Lägenhet:

För det första så hade jag detta år bott med min kära man i 1 år. Vi flyttade då även till vår nya lägenhet. Jag menar att efter att ha bott på 22 kvm i ca 1 år så känner man att man behöver något större. Att gå från 22 kvm till 66 kvm var verkligen ett lyft i rätt riktning. Det känns så skönt att ha en soffa att slå ner rumpan i på kvällarna och ett matbord att äta mat vid istället för att sitta i varsin kontorsstol framför tv:n med maten i knät när man ska äta. Det är bara plus. Skönt att man har trevliga grannar också plus att vi fick hela stället omtapetserat när vi flyttade in. Det kunde helt enkelt inte bli bättre.Sommarjobb:

Och för att göra detta året ännu bättre så fick jag världens bästa sommarjobb som var på förlossningen. Jag trodde aldrig att jag skulle få det sommarjobbet men ibland ska man ha turen med sig verkar det som. Jag fick hela 10 veckor och det var helt underbart. Jag älskade varenda sekund där. Och just det faktum att man fick jobba självständigt och ingen kollade över axeln på en var det bästa. Sen att få se över 50 förlossningar och massa kejsarsnitt så var sommaren gjord. Det kan jag leva på länge.Yoshi:

Och det roliga slutade inte här. I slutet av sommaren bestämde vi oss för att vi skulle ta en valp. Vi fick vår lilla dominofärgade finska lapphund Yoshi som är glädjen. Visst han kan verkligen gå en på nerverna men när det kommer till dagens slut och man klappar honom på magen så är det värt det. Det var tack vare vår kära vän som tipsade oss om just denna rasen som vi fick honom. Vi hade först tänkt border collie men så här i efterhand så var det här det bästa alternativet vi hade kunnat få. Han är vårt ljus och vår glädje. Han är vårt bebissubstitut.Bröllop:

Sen i slutet av sommaren så fick jag den stora äran att fotografera min kära systers bröllop. Jag känner att det var verkligen ett stort ansvar och jag ville verkligen göra det bästa jobbet som jag kunde. Och det blev så bra bilder och dom blev så nöjda så det hade inte kunnat bli bättre.Skolan:

Sen det faktum att jag klarade termin 4 och inte har behövt gjort om något alls termin 5 är ju enligt mig bara ett plus i kanten. Man har inte riktigt råd att få göra om en massa saker nu när det är dags för slutspurten på utbildningen.
Utställning:

Vi ställde ut Yoshi för första gången vid 4,5 månaders ålder i Härad, Strängnäs. Han var jätte duktig och skällde inte alls på någon annan hund men han grävde i marken istället i utställningsringen men det behöver vi inte prata högt om. Haha. Som sagt underbar hund.Bilen:

En annan rolig sak var även att vi skaffade vår första gemensamma bil. Första bilen ever. Och det känns så bra. Med tanke på alla utställningar och tävlingar som vi ska på med Yoshi så är det verkligen nödvändigt. Nu vet man inte riktigt hur man hade klarat sig utan. Det är sådana där i-landsproblem.

Julen:

Detta var även den första julen som jag och R spenderade tillsammans. Förra året så blev det ju så att vi sågs efter jul men det var ju för att vi tyckte att man skulle ha varit tillsammans ett tag innan man gör sådana saker. Så i år var vi med varandra hela julen. Började i Dalarna och slutade i Strängnäs.

Nyår:

Och för att avsluta detta grymma år så slog vi till med en hejdundrans fest. Bakade massor, gjorde massa god mat och drinkar. Det kunde inte bli bättre. Svärmor som höll i festen är vi evigt tacksamma för vi hade så roligt. Och vi fick äta så mycket god mat. Dessutom så hade vi en sådan snäll hund som var så duktig att vi kunde gå ner på stan och kolla på stora fyrverkeriet och han låg bara vid husses fötter och brydde sig i princip inte. Okej han satt upp ibland men inte mer än så. Duktig vovve säger jag bara och stolt husse och matte.
Så gott nytt år allihopa och hoppas ni haft ett lika bra år som jag.


A day in paradise

Okej kanske inte paradiset men alltid något. Det är en bra bit på vägen. Vi måste bli lite bättre på att träna ensamhet med vår vovve. Han är mycket matte och hussesjuk. Men det ska vi allt ta ur honom. Han måste lära sig att vara själv i alla fall någon timme så att han inte blir att styra vårt liv. Det blir aldrig bra.

Men idag har vi i alla fall varit effektiva och tränat honom en si så där 6-7 gånger. Jag vet att vi måste köra mer men det är alltid en början. I morgon när R jobbar så ska jag gå in lite hårdare då det är lättare när man är själv. Annars måste båda gå ut och det är krångligare. Men som sagt det är en början.
Sen är det även en början då jag gjort i ordning mitt träningsschema. Nu ska jag försöka följa det till punkt och pricka varje dag under januari så ska vi få se om det ger det resultat som jag vill. Jag kan ju i alla fall säga att är man lat eller snarare har det problem som jag har med att man bara inte orkar starta så är en hund jättebra. För då vet man att man MÅSTE gå ut. Och bara av att gå ut och gå så får man bra konditionsträning.
Men ska jag ha det jobbet jag vill ha så måste jag ju komma i form. Det bara är så helt enkelt. Inget klagande bara görande. Och det är ju perfekt att fixa det nu då jag ändå bara kommer skriva c-uppsats och kommer därmed ha massa egentid. Eller snarare jag kan lägga upp min tid själv.

2012!!!

Ja nu var det ju ett tag sedan men det har varit så mycket med nyår och så vidare så det blev inte av att skriva. Men jag kan säga att nyår har gått över förväntan med vår lilla valp. Många är ju jätte oroliga och rädda att deras hund ska bli jätterädd för fyrverkerier och nyårsfirandet. Men jag kan glatt säga att vår sötnos klarade det hela långt över förväntan.
Vi hade ju redan tidigare tränat honom med en skiva med ljud från raketer och liknande och han hade ju inte rört en min. Sen startade ju folk att smäla redan dagen innan nyårsafton och på dagen på nyårsafton och som vanligt rörde han inte en min.
Så när tolvslaget kom så tog vi med Yoshi ner på stan och skulle kolla på stora fyrverkeriet. Och vi hade sagt redan innan att vi skiter i honom och låtsas som att det regnar. Men vi trodde starkt på att han inte skulle bry sig och att vi inte skulle få en rädd hund. Och vad fick vi, jo en hund som låg och sov mot husses fötter medan det small runt omkring honom.
Stolt husse och matte?
Oh ja det kan jag lova er!Våran fina älskling som hade slips och allt på nyår


RSS 2.0