lugn fast ändå inte.

Ja det har som sagt varit en lugn dag fast ändå inte. Yoshi fick som vanligt sin långpromenad på morgonen och det är bra för oss som har lagt på oss lite under julen. Dock höll vi nästan på att blåsa bort i morse. Yoshi älskar ju så klart att det blåser han kan stå och njuta hur länge som helst. Men sen fick Yoshi stanna hemma medan vi gjorde stan. Han har faktiskt blivit jätte duktig. Han gnäller lite när vi stängd dörren men sen är han tyst och han är även tyst när vi kommer hem. Vi vet så klart inte vad som händer där emellan men vad vi hör så är det bra.

Hur som helst så har vi inhandlat det mesta till nyår nu. Alkohol  och en massa mat. Detta bådar ju gott. Men nu blir det mat och dexter.


sällskap idag

Ja Yoshi har blivit mer morgonpigg hund nu. Han börjar vilja gå upp redan vid tio tiden. Det har aldrig hänt förut. Men det är bra för då kanske matte och husse kommer upp lite tidigare.
Men jag tror även att han har utvecklat lite mer energi. Det kan han väl avvara lite tills oss. Så för tillfället sitter han på golvet med "farfar" och leker. "Farfar" är det bästa som finns när han kommer hem. Igår blev han så lycklig så han kissade på sig när han kom från jobbet. Och han är ju så rolig för han leker med honom.

Men idag var vi ute på en långpromenad och fick lite sällskap. Av två trevliga grannar som Yoshi tyckte mycket om. Mysigt mysit.


Tycker inte om...

Ja endera är Yoshi lite rädd när det blåser så där mycket eller så har han bara blivit större och klumpigare för det låter som en elefant i en porslinsfabrik när han vänder sig på nätterna. Skönt att man inte har han i samma rum när man är hemma. För han låter väldigt mycket. Men men.

Men vi kan hur som helst säga att Yoshi inte tycker om älgar i alla fall. Eller så är det bara det att han inte tycker om när matte går för nära älgarna för han kan inte skydda henne när han är kopplad. I vilket fall som helst så skällde han på de två älgarna som vi såg på morgon promenaden idag. Får väl se han kanske blir en bra jakthund någon dag.


Mellandagsrea!!

ja idag har det varit en heldag i Stockholm. Eller nej kanske inte en heldag men några timmar. Yoshi har så klart varit med. Jag klarar inte av att lämna honom hemma så han får stanna i bilen medan vi handlar lite. Vi lämnar honom en stund går sen dit å busar lite med honom, kissar honom och lite sådant sen går man iväg och sen kommer tillbaka och gör samma sak. Ja ni fattar kanske. Det är så svårt att lämna honom men han kan ju inte följa med överallt. Men man önskar ju. Om man rakar honom och klär honom i bebiskläder så kanske det går haha. Men nu är i alla fall kläderna till nyår inköpta och vi kan ta det lugnt.

Men nu sover Yoshi på golvet efter en massa skällande och lek med sin "Farbror" Arvin och vi tar det äntligen lugnt.


6 månader

Idag är Yoshi hela 6 månader gammal. Tiden går så fort när man har roligt. Han är så söt när han sover i alla fall.


Dagen efter

vi hade en underbart rolig jul med mycket mat, härligt sällskap och massa spel. Det är med andra ord som jul brukar vara. Yoshi överlevde den också trots att dom säger att julen är den farligaste högtiden för hundar. Han fick dock tag i en knäck men det kunde som sagt varit värre. Och av någon konstig anledning så gillar alla att mata hundar. Så det där med vanlig mat blev det inte så mycket av under dagen. Men det tar vi förhoppningsvis igen idag. Nu har vi däremot spenderat hela dagen på buss och i en bil men nu är vi äntligen på plats. Yoshi har tagit sin plats mitt på golvet som vanligt. Däremot så ska vi se hur bra det går i morgon då vi ska iväg på mellandagsrean och Yoshi blir själv en stund. Vi har ju kunnat lämna honom förut och visst han skäller till och från men inte konstant. vi har varit hårda med att hålla honom utanför vår intima zoon så att han känner att han inte måste hänga runt fötterna på oss hela tiden. Men det ska nog gå bra.


God Jul!

Ja det blev inget bloggande igår då vi hade massor att göra. Julbord hos mamma, resa till mormor och morfar och packning där emellan. Det roligaste igår var väl kanske att på vägen till Vansbro så gick fjädern på stötdämparen av mitt i snöån. Dock kunde vi fortfarande rulla i 40 fram till vansbro då det inte var något som låg på. Dock så blir det inge åkande till Strängnäs i morgon med den då det känns ganska dumt. Så den får vara kvar här så får den bli lagad. Tur att det inte hände i morgon på vägen till Strängnäs bara. Tur i oturen kallar man det väl.
Så i morgon kommer världens bästa svärmor och hämtar oss så vi kommer till Strängnäs i alla fall.
Yoshi tog i alla fall det hela med ro och satt i mitt knä och myste. Han stressar man inte upp speciellt lätt. Men nu ska vi kolla på sista avsnittet av julkalendern och sen blir det kalle anka.
Och för Yoshis del så tycker han att bebisen är rolig och så är det ju så mycket folk så vi kan inte vara still.



Från oss alla till er alla en riktigt god jul!! :D


Årets första....

Nu har husse och matte precis varit ute med Yoshi på kväll promenaden. Det var så mysigt. vi kom inte så långt dock. Vi kom till gångtunneln vid station och där stannade vi för att springa lite med Yoshi i den djupa snön. Men det blev lite mer än springande. Det blev en snögubbe. Så nu har vi gjort årets första snögubbe jag, Yoshi och husse. Eller det var mer matte som byggde än de andra. Karlarna ägnade sig åt att springa fram och tillbaka medan jag byggde. Men fin blev den i alla fall. Så nu har Yoshi fått se sin första snögubbe.

Måste för övrigt flika in att Yoshi har ätit mycket bra idag. Det hjälpte faktiskt att smeta lite leverpastej i botten av skålen. Då slank det ner bra. För er som inte vet det så är Yoshi inte direkt någon mat och godis hund utan han är rätt svårflörtad på den punkten. Han äter dock gärna ostbågar. Och trots att han har ätit så bra idag så kan han ändå inte låta bli kattmaten. Hundar alltså.


Myten om brevbärare...

Myten om det här med att hundar jagar brevbärare kan vi ju slopa nu i alla fall. Vår lilla gris tycker snarare om brevbäraren. Han kom i morse precis när jag kom tillbaka och då hoppade han ut genom dörren och svansen gick på turbo speed. Brevbäraren stannade så snällt och klappade så att Yoshi blev lugn. Sen stack han ner handen i fickan och Yoshi satte på vädringen och stirrade blint på honom. Ja vad kom upp ur fickan då? Jo GODIS! så klart. Kan man göra en liten Yoshi gladare än så? Icke! Hans dag var gjord.


Dalarna!!

Nu är vi äntligen i Dalarna. Det var en lugn tur hit om vi bortser från några kisspauser och en hund med myror i brallan. Men hur som helst så fick vi med oss allt som vi skulle ha med oss. Vi fick leka lite tetris i bilen helt enkelt. Yoshi var i alla fall överlycklig när vi äntligen var framme och han fick ut i snön. Hans rätta element är verkligen snö det märker man. Han blir helt till sig och kör ner hela ansiktet i snön. Kallt om du frågar mig.
Nu har vi fått i oss massa god mat och är precis hemkommen från en mysig långpromenad men hunden. Och som alltid njöt han varje sekund.



Vi älskar dig underbara hund. <3 Vi har blivit en hel familj nu när du finns med.


lekdag igen

på grund av omständigheter igår så blev det tyvärr inget bloggande. Men trots det så försökte vi hålla våra planer. Allt normalt känns bättre.
Hur som helst så hade vi en date igår med Yoshi's syster och hennes matte. Så med andra ord var det en lekdejt på G nu igen. Yoshi hade så roligt som vanligt när han får springa runt i hundgården med en annan hund. Dom känner liksom aldrig att dom är trötta utan dom bara kör på för att det är så roligt. Men eftersom dom inte är kopplade så gör det ju faktiskt ingenting. Tyvärr så missade vi nu den gemensamma promenaden men det får vi leva med. Får ta upp det igen när helgerna är över.
Hur som helst så innehöll dagen en massa lek och slutade med en mer eller mindre död hund som hade hela manen full med saliv. Mysigt.



En vinterkväll

Ja vi insåg att drar Yoshi som han gör nu så behöver vi nog använda det andra kopplet ett tag till. Halsbandet behåller vi då vi inte vill skava päls. Men det nya kopplet är det ju resår i ena änden så det är lite som en gummisnodd. Så det får vi helt enkelt använda när han slutat trotsa och slutat dra i kopplet så mycket. Han har blivit väldigt duktig men han försöker ju ändå.
Det är lite in genom ena örat och ut genom andra. Selektivt lyssnande om man så vill. Men han blir ju lite som en pojke med myror i brallan nu också när snön kommit så lite ska han väl få. Vi får vänja honom vid det först. En lapphund som inte älskar snö liksom det skulle jag vilja se.

Vi var ju på djuraffären här om dagen också. Och som hundägare vet man att dessa bajsbåsar går åt som smör i solsken. Man tänker att ja 50 stycken räcker väl ett tag. Men om vi då tar det 3 gånger om dagen så är dom slut snart. Men nu till jul och nyår lyxade vi allt till det lite. Han fick bajspåsar i guld. Lite roligare så. Annars ska ju matte alltid ha allt i blått dom det är favoritfärgen.
Yoshi tycker ju om när vi ska till djuraffären i alla fall. Varför det då? Jo för alla vill gulla med honom och så får han så klart godis av dom som jobbar där. Kan det bli bättre.





Min små pojkar som är redo för sängen. Dock sover ju inte Yoshi i vår säng med det hindrar ju inte lite mys precis innan sovdags.


Springa av sig

ja det vart en snabbvisit till skolan innan jag kom hem igen för att gå ut med vovve. Eftersom det kom så mycket snö inatt så var han helt galen på promenaden kl 7 i morse. :/ vem orkar säger jag bara. Tur att han står för energin så tidigt på morgonen i denna familjen. Men vid 12 när jag kom hem igen så var energin på topp och husse hade precis stigit upp så det var bara att sätta på sig kläderna och dra till hundgården. Och gud vad roligt det var enligt Yoshi. Han har nog aldrig haft så kul.
Matte och Husse som leker som galningar med honom och massa massa snö och bollar. Kan det bli bättre? Nej jag tror faktiskt inte det. Och när vi kom hem efter det så slank maten ner väldigt fint.

Men som dom säger: En bild säger mer än tusen ord.





Nu sätter vi punkt

Som en del av er kanske sett så har vi fått en rad kommentarer om hur vi tar hand om vår hund och vi har även ifrågasatts vad det gäller dessa hundpromenader som vi går på några dagar i veckan. Så jag tänkte att nu tar vi och reder ut detta missförstånd.
För vad det gäller vår hund så tänker vi ALLTID på hans hälsa först. Det har vi gjort från dag 1. Vi gick inte mer än 10 minuters promenader från början. Och vi har ökat det sakta men säkert ju äldre han blivit. Så nu runt 6 månader ålder så går vi MAX 30 minuter om han inte är lös så klart då kan han gå mer.

Vi läste på massor innan vi fick denna valp. Vi har kollat på ett stort antal filmer, vi läser dagligen på forum och vi läser böcker och artiklar plus att vi lite då och då får hem tidningar som vi läser. Vi har även en väldigt nära kontakt med våra kennlar eftersom det var två stycken som gick ihop för denna valp. Och dom ringer vi i alla fall någon gång i veckan. Har vi någon fråga ringer vi dom och dom ställer alltid upp och svarar. Vi kollar även regelbundet på "mannen som pratar med hundar" för att få eventuella tips. Vi läser även hans böcker plus att vi gått valpkurs.
Angående hundpromenaderna som vi går på så vad vi vet så finns det två. En lite större som är öppen för hela Örebro. Den ska tydligen vara ganska stor och dom går långa promenader så den går vi inte på. Den vi går på är här uppe i Brickebacken. Det är ca 5 hundar +- varje gång.
Sist vi gick så var det från hundgården ner till kotten och tillbaka. Det tog ca 45 minuter vilket enligt mig är lite för långt för en valp. Och det är jag mycket väl medveten om. Så det jag gjorde var att jag bar Yoshi halva vägen. Och det kanske är så att vissa inte klarar att bära sina hundar som dessutom kanske är mindre än honom trots att dom är vältränade men jag har inga som helst problem att bära Yoshi. Han väger i skrivande stund 10 kg. vägde honom igår. Och som sagt det är inga problem alls för mig. Visst man får byta grepp ibland men inte värre än så. Som sagt jag sätter alltid hans hälsa främst och därmed så måste jag kanske bära honom ibland. Men eftersom jag även har Rami med ibland så är vi två som kan bära om det krävs. Vilket är jättebra så klart.

Och vi har som sagt två kennlar som vi har kontakt med och jag har ringt dom just angående den här frågan. Jag har berättat exakt hur långt vi går, på vilket underlag och med hur många hundar så dom vet hur allt ligger till och dom säger att vi gör rätt. Och jag känner att jag vill lita på dom i och med att dom har fött upp väldigt många finska lapphundar och dom har 4 var själva.
Bör även nämnas att vi förlitar oss inte heller helt på att motionen och promenaderna ska räcka för honom för vi vet att det är en aktiv hund som kräver en hel del. Det visste vi redan innan vi skaffade honom och vi läste på väldigt mycket innan vi fick honom vilket vi tycker är väldigt viktigt om man ska skaffa hund som man kanske ska ha i 15 år.
Så i och med det så spårtränar vi även honom lite smått. Mest enkla saker nu då han är så ung, sen mentaltränar vi honom på olika sätt. Dels på sätt vi fått tips om från olika personer och andra sätt som vi läst oss till. Och för att inte glömma så vet vi att även leken är viktig för en liten valp och inte bara att dom ska ha det strikta utan dom ska få leka fritt också. Vilket vi gör flera gånger om dagen med honom.

Utöver detta så har vi som sagt även gått valpkurs och kommer nu i vår att gå en unghundskurs för att vi ska kunna lära oss ännu mer för enligt oss är man aldrig fullärd.

Hoppas det här har rett ut alla missförstånd. Och misstolka oss inte nu utan vi tar gärna emot tips och konstruktiv kritik. Men påhopp och klagomål från personer utan all fakta slipper vi gärna. :)

Skvallerträning

Ja nu har vi kommit in i det här med skvallerträning och det verkar mycket intressant. Det går för den som inte vet det ut på att man ska ge godis och beröma hunden när den "skvallrar" alltså när hunden ser en människa, hund,hare etc och den har bara hunnit stanna upp och kollat. Då ska man berömma. Man måste vara noga med att man inte berömmer om hunden har börjat reagera. Såa man måste ha timing. tyvärr har varken jag eller Rami bra timing men ofta ser vi sakerna innan han så vi kan förbereda oss. Så än så länge har det gått bra.
Detta ska ju i sin tur leda till att han kommer till oss för att få godis då han ser något eller någon. Vi får se om det funkar så bra som vi hoppas på i alla fall.

En del använder klicker till denna övning men vi har disskuterat under nästan hela tiden som vi haft Yoshi om hurvida klicker är bra eller inte. Och absolut det verkar funka men vi har kommit fram till att det är inget för oss då det känns som att man blir fast i detta och måste ha klicker med sig då mer eller mindre hela tiden. Lite som att man blir fast i den. Så vi kör på godis och gamalt hederligt beröm.




Och så vill jag bara tillägga att Rami har helt rätt på kommentaren på hundpromenad 2.




Hundpromenad

Just ja jag glömde ju att berätta om hundpromenaden vi var på i torsdags. Det var lite bättre väder än i tisdags för då spöregnade det ju. Nu duggade det bara lite mot slutet. Det var så mysigt för vi var lite fler hundar denna gången. Och det är så kul att se alla raser och hur dom är. Det var så mysigt för efteråt så samlades vi vid hundgården och några som är med i gruppen bjöd på fika med glögg och pepparkakor. Mycket gott. Dom släppte lös de äldre hundarna så dom fick springa lite. Yoshi var lite avundsjuk men han är lite för liten att springa runt med stora rottisar och mastiffer även om dom är jätte snälla.
Men sen var dom så snälla och tyckte att valparna skulle få leka lite också. Med det menade dom Yoshi och Leo. Leo är bara 4 månader och hur söt som helst.
Så vi släppte lös dom två så fick dom springa och gud vad roligt dom tyckte det var. Man såg hur Yoshi log hela tiden. Det är de underbara med lapphundar. Man ser verkligen när dom ler.

Har blivit en händelserik vecka för vår lilla gris nu.



Måste bara lägga in en kommentar till vår kennel. För dom är helt underbara båda två. Orkar med våra frågor vilket vi har hundra och lite till. Och dom kommer och hälsar på och även vi ska hälsa på dom. Det finns inte en chans att vi skulle klara detta utan deras råd och hjälp. Allt för att vi och Yoshi ska få ett bra liv.
Tack så jätte mycket ni är underbara.

Hund med lång päls

vi har ju en liten hund med väldigt mycket päls. Och vi har haft halsband i typ något nylonmaterial och det har vi lärt oss den hårda vägen att det skaver på pälsen. Man lär sig ju av sina misstag som man säger. Det kopplet vi har haft har dock haft bra resultat i att Yoshi inte alls drar speciellt mycket. Men som sagt det skaver hans päls så vi kände att nu var det dags att införskaffa ett nytt halsband som är vadderat så det är bättre för honom. Han älskar sitt nya halsband. Det är som sagt vadderat och med reflexer och så är det så klart blått. Och medan vi ändå håller på så köpte vi även koppel som matchade. Jätte fint blev det.



Något mer som var bra med detta halsband var att det var lite längre än det gamla vi hade också. Så nu kan man låta han gå lite lösare när man kör vanliga koppelpromenader.


Pepparkaksbak

då var pepparkaksbaket klart för i år. alltid lika roligt. Synd bara att jag fick göra det själv då mannen sover efter att ha pluggat hela natten och skrivit tenta idag. Men han har varit riktigt duktig måste jag säga. Men bra blev kakorna i alla fall. Jag var lite kreativ och gjorde fina pepparkakor i form av finsk lapphund. Det blir lite roligare då. Men känner dock att jag har blivit besatt av hundar. Men det är ju kul. Han är ju vår bebis så att säga.


Massa massa bra kritik bara

  • Fint stop
  • Lagom lång rygg
  • breda axlar
  • breda höfter
  • fluffig och fin svans
  • svans som står upp
  • bra haka
  • bra bett
  • fina tänder
  • fin gång
  • fint spring
  • bra höjd
  • fin färg

Ja vi fick bara en massa bra kritik på vår lilla pojke idag. Kenneln verkar vara nöjd med honom som det ser ut. Och det är ju jättebra. Eftersom dom ska avla på honom så är det väl bara bra att han har alla dessa bra egenskaper. Visst älskar vi honom oavsett men kul att höra ändå. Så nu blir det massa utsällningar och se om domarna tycker samma sak. Men förstå måste han lära sig att stå still i 5 minuter. För just för tillfället så har vår lille prins lite myror i brallan. Men så klart vi ska inte bli så allvarliga än. Sakta men säkert kan man träna för han är ju bara 5,5 månader så han har massa tid innan han ska kunna stå fint. Hur som så blir det utsällningar i januari, februari och så klart Mars då det är den stora lapphundsutställningen i Mora. Då ska även vår kennel med me andra hundar.
Även om vi inte förväntar oss så mycket av Yoshi nu så är det ändå en bra erfarenhet för oss. Vi lär oss ju jätte mycket tills vi ska ställa ut honom officiellt och även han lär sig mycket. Han lär sig att vara passiv bland andra hundar till exempel och det är jättebra.

Men nu är han heldäckad under sängen och matte tänkte joina honom. Inte under sängen då men möjligen i sängen. :P Kanske ska locka upp honom medan jag ändå håller på. Husse sitter ju och pluggar några timmar till så han behöver inget veta.

God natt alla glada!


Lapphundsträff!!

Idag så var det ett besök planerat då Yoshis syster Iris och hunden Jessy skulle komma tillsammans med de som äger kennlarna som Yoshi är ifrån. Vi gick till hundgården och hade så galet kul. Dom fick springa av sig en massa, och bråka å retas med varandra. Det såg så roligt ut. Men att ta bilder på dom var inte det lättaste. Men vi gav det ett försök.
Vi insåg i alla fall att Yoshi inte var så liten som vi trodde men vi lägger nog inte av med valpfodret riktigt än. Han får växa till i alla fall 47 innan vi ger oss. Och nu har vi fått bekräftat att han är så fin så. Bra stomme, fin rygg och allt annat var över förväntan.




hundpromenader del 2

jag är medveten om att hundar inte ska gå jätte långt på hårt underlag och därför går vi mycket i skogen och går vi för långt på hårt underlag så bär man honom så enkelt är det.

Hundgården

Idag har jag varit effektiv. Mindre effektiv eftersom jag tog en ledig dag från skolan men ack så effektiv på andra sätt. Började dagen med att springa iväg till föreningen och betala in avgift och deposition så i morgon får vi nyckeln till hundgården och då minsann ska Yoshi få springa utav sig. Helt utan koppel. Så ska vi träna massa inkallning. Han kommer vara så lycklig efter det.
Det är ju alltid bra för hundar att få springa utan koppel. Och efter incidenten när han rymde så vill vi träna lite mer inkallning innan vi släpper honom utanför galler igen.
Men i detta fall så är det ju jätte bra att det finns en hundgård här uppe. Det är faktiskt helt sjukt bra område om man ser till hundar. dessutom har vi kollat in hela spåret som finns här ikring. eller ja mer eller mindre. Det är en bit. Men det är bra väg. Kan säga att det är bra motion att gå där en gång om dagen.
Upptäckte att jag gått ner ca 4 kg och 5 cm på höfterna. Det är inte illa alls.


Hundpromenad

Dagens diet kallas Yoshidieten. Har kommit på att det är jävligt bra att gå ut och gå med hunden några timmar varje dag. Man får väldigt bra motion och frisk luft. Även om det spöregnar den 13 december.
Igår testade jag och Yoshi de gemensamma hundpromenaderna som de har här uppe i vårt område. Tisdag, torsdag och söndag så går de som vill gemensamt ut med sina hundar. Det är enligt mig jätte bra då Yoshi får lära sig att gå med andra hundar utan att bli helt galen. I början så var han hyperaktiv och helt galen men efter en stund så gick han 5 cm ifrån en staffe utan att göra minsta rörelse. Okej han luktade på honom lite då och då men det kan vi leva med. Så nu ska vi fortsätta med dessa promenader och se om vi får en lite lugnare hund.

Enda negativa var spöregnet men det trotsade både jag och yoshi. Dock hade han kanske behövt sin regnjacka men inte kan väl vi veta att det ska börja regna inte.


snö och slask och is....

när det är sådant här väder är det inte riktigt tassvänligt för små valpar. Det är saltade vägar och annat skit. Detta leder till spruckna trampdynor som inte är trevligt. Det känns som att när man skaffar hund så öppnas en helt ny värld där man måste veta sådana här saker. Så det är bara att lära sig helt enkelt.
Vi hittade en nice salva på grizzly i Marieberg. Den luktar ungefär som en heldag i snöå skogsarbetarby. Alltså massa trä och massa koda. Men funkar det gör den i alla fall.


Skäll!

Ja nu är det ju så att jag har fått skäll för att jag har slutat min blogg så det är väl kanske läge att sätta igång med den igen. Jag känner ju själv att jag inte har haft något att skriva om tidigare men nu får jag ju tänka om och göra rätt så att säga.
Sedan sist jag skrev bloggen så har det hänt en hel del. För det första så har vi flyttat till en ny lägenhet som vi gör i ordning allt efter som. Men nu börjar allt äntligen ta form.
Jag är inne på sista åter på sjuksköterskeutbildningen vilket känns galet läskigt och sist men absolut inte minst så har vi ju skaffat vår underbara lilla hund Yoshi som är döpt efter den söta lilla filuren i super mario då vi båda är lite utav tv-spelsnördar.

Idag startade den sista kursen på 5:e terminen på sjuksköterskeutbildningen. Nu är det dags att skriva ett PM. Detta är en bra kurs att ha över jul känner jag då det inte är några föreläsningar som man måste få på och så kan man göra mycket själv. Detta är ju något vi ska göra i par men som sagt mycket kan man göra själv. Speciellt då man jobbar med någon som går med på det. Så ja jag har världens bästa partner att skriva med. Vi kommer äga C-uppsatsen känner jag.

RSS 2.0